40 min.
110 min.
150 min.
Lekkostrawne danie z kurczaka: nadziewany ryżem z rodzynkami, wątróbką i orzechami piniowymi smakuje super!
Składniki:
- 2 kurczaki, każdy po ok. 1 kg
- sól
- 200 g ryżu długoziarnistego, opłukanego
- 1 duża cebula, posiekana
- 3 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- pieprz
Przygotowanie:
1Kurczaka dokładnie opłukać na zewnątrz i wewnątrz; osuszyć papierowymi ręcznikami. Wnętrze natrzeć niewielką ilością soli.
2Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i zeszklić cebulę. Dodać ryż i smażyć dalej, aż ziarenka będą przezroczyste. Doprawić cynamonem i pieprzem. Dodać bulion z kurczaka i rodzynki i zostawić na małym ogniu na 20 minut, bez przykrycia.
3W tym czasie na osobnej patelni rozgrzać pozostały olej. Podsmażyć wątróbkę, a następnie ostudzić ją i dość grubo posiekać. Dodać wraz z orzeszkami do ryżu i wymieszać.
4Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Nadzienie z ryżu upchać w kurczaku i zaszyć otwór nicią kuchenną.
5Zgnieść ząbki czosnku i wymieszać z jogurtem. Połową tej mieszanki posmarować dość grubo kurczaka.
6Ułożyć kurczaka na ruszcie brytfanki do pieczenia i piec przez 20 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C i posmarować kurczaka pozostałym jogurtem czosnkowym.
7Piec jeszcze przez 70 minut, w międzyczasie raz odwracając, aby cały kurczak był chrupiący z zewnątrz.
Porcja dla:
8 osób