Czas przygotowania:
40 min.
Czas gotowania:
110 min.
Całkowity czas:
150 min.

Lekkostrawne danie z kurczaka: nadziewany ryżem z rodzynkami, wątróbką i orzechami piniowymi smakuje super!

Składniki:

  • 2 kurczaki, każdy po ok. 1 kg
  • sól
  • 200 g ryżu długoziarnistego, opłukanego
  • 1 duża cebula, posiekana
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • pieprz

Przygotowanie:

1Kurczaka dokładnie opłukać na zewnątrz i wewnątrz; osuszyć papierowymi ręcznikami. Wnętrze natrzeć niewielką ilością soli.

2Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i zeszklić cebulę. Dodać ryż i smażyć dalej, aż ziarenka będą przezroczyste. Doprawić cynamonem i pieprzem. Dodać bulion z kurczaka i rodzynki i zostawić na małym ogniu na 20 minut, bez przykrycia.

3W tym czasie na osobnej patelni rozgrzać pozostały olej. Podsmażyć wątróbkę, a następnie ostudzić ją i dość grubo posiekać. Dodać wraz z orzeszkami do ryżu i wymieszać.

4Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Nadzienie z ryżu upchać w kurczaku i zaszyć otwór nicią kuchenną.

5Zgnieść ząbki czosnku i wymieszać z jogurtem. Połową tej mieszanki posmarować dość grubo kurczaka.

6Ułożyć kurczaka na ruszcie brytfanki do pieczenia i piec przez 20 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C i posmarować kurczaka pozostałym jogurtem czosnkowym.

7Piec jeszcze przez 70 minut, w międzyczasie raz odwracając, aby cały kurczak był chrupiący z zewnątrz.

Porcja dla:

8 osób