Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
55 min.
Całkowity czas:
75 min.

Danie pochodzące z Pakistanu, czyli kurczak w sosie jalfrezi, czyli pikantne curry z kurczakiem i pomidorami.
Podawać z ryżem basmati lub chlebkiem naan.

Składniki:

  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 cebula, starta na tarce
  • 2 ząbki czosnku, zgniecione
  • 700 g udek z kurczaka bez kości i skóry, przekrojonych na pół
  • 3 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • 1,5 łyżeczki soli

Przygotowanie:

1W dużej, głębokiej patelni rozgrzać olej na średnim ogniu. Dodać cebulę i czosnek i smażyć ok. 2 minuty.

2Dodać kurczaka, oprószyć kurkumą, chili i solą. Smażyć, często zeskrobując przypalone resztki z dna patelni i odwracając kurczaka na drugą stronę.

3Dodać pomidory wraz z sosem, przykryć patelnię i gotować na małym ogniu przez 20 minut. Po tym czasie odkryć o gotować jeszcze przez 10 minut, aby odparował nadmiar płynu.

4Dodać ghee, kumin, mieloną kolendrę, imbir i świeżą kolendrę. Gotować jeszcze przez 5-7 minut.

5Podawać kurczaka polanego sosem.

Porcja dla:

6 osób