10 min.
10 min.
20 min.
Doprawione w niewyszukany sposób filety z kurczaka wzbogacone są pieczonymi, maleńkimi bakłażanami nadziewanymi przyrumienionym serem halloumi.
Składniki:
- 8 miniaturowych bakłażanów
- 160 g sera halloumi, pokrojonego na 8 plasterków
- 4 filety z piersi kurczaka (ok. 125 g)
- 2 łyżeczki mielonej papryki
- skórka otarta z 1 cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- cząstki cytryny, do podania
Przygotowanie:
1Przekroić bakłażany wzdłuż na połówki, ale pozostawić ogonki. Przekroić każdą połowę wzdłuż na 2 części tak, aby były złączone ogonkiem. Przekroić plastry sera w poprzek na połówki, by uzyskały odpowiednią wielkość, aby można było przykryć nimi bakłażany.
2Rozgrzać piekarnik na funkcji grill. Ułożyć mięso w dużym płytkim naczyniu żaroodpornym lub brytfannie. Posypać papryką, solą, pieprzem i skórką cytrynową. Skropić równomiernie łyżką oliwy.
3Włożyć bakłażany do naczynia żaroodpornego, przekrojoną stroną do góry i skropić resztą oliwy. Piec przez 5 minut, aż kurczak przyrumieni się z jednej strony. Przewrócić mięso i bakłażany na drugą stronę. Piec przez 2 minuty.
4Wsunąć po plasterku sera między złączone plasterki każdej połówki bakłażana, zsunąć nieco wierzchni plasterek na bok (nie odrywając od ogonka), by ser był częściowo odsłonięty. Piec jeszcze przez 3 minuty, aż kurczak i bakłażany będą upieczone, a ser przyrumieni się na brzegach. Podawać z cząstkami cytryny.
Porcja dla:
4 osób