Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
20 min.

Doprawione w niewyszukany sposób filety z kurczaka wzbogacone są pieczonymi, maleńkimi bakłażanami nadziewanymi przyrumienionym serem halloumi.

Składniki:

  • 8 miniaturowych bakłażanów
  • 160 g sera halloumi, pokrojonego na 8 plasterków
  • 4 filety z piersi kurczaka (ok. 125 g)
  • 2 łyżeczki mielonej papryki
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • cząstki cytryny, do podania

Przygotowanie:

1Przekroić bakłażany wzdłuż na połówki, ale pozostawić ogonki. Przekroić każdą połowę wzdłuż na 2 części tak, aby były złączone ogonkiem. Przekroić plastry sera w poprzek na połówki, by uzyskały odpowiednią wielkość, aby można było przykryć nimi bakłażany.

2Rozgrzać piekarnik na funkcji grill. Ułożyć mięso w dużym płytkim naczyniu żaroodpornym lub brytfannie. Posypać papryką, solą, pieprzem i skórką cytrynową. Skropić równomiernie łyżką oliwy.

3Włożyć bakłażany do naczynia żaroodpornego, przekrojoną stroną do góry i skropić resztą oliwy. Piec przez 5 minut, aż kurczak przyrumieni się z jednej strony. Przewrócić mięso i bakłażany na drugą stronę. Piec przez 2 minuty.

4Wsunąć po plasterku sera między złączone plasterki każdej połówki bakłażana, zsunąć nieco wierzchni plasterek na bok (nie odrywając od ogonka), by ser był częściowo odsłonięty. Piec jeszcze przez 3 minuty, aż kurczak i bakłażany będą upieczone, a ser przyrumieni się na brzegach. Podawać z cząstkami cytryny.

Porcja dla:

4 osób