Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
45 min.
45 min.
Kurczak o cytrynowym posmaku ze smakowitą panierką. Przygotuj to danie, a potem swój brzuszek na niebiańskie doznania.
Składniki:
- 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
- 1 jajko
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1/4 szklanki (30 g) mąki pszennej
- 1/8 łyżeczki granulowanego czosnku
Przygotowanie:
1W małej misce roztrzepać jajko z 1 łyżką soku cytrynowego. Odstawić.
2W płytkiej misce wymieszać mąkę z granulowanym czosnkiem i papryką. Zanurzać kurczaka w jajku, a następnie obtaczać w mące.
3W dużej patelni stopić masło i podsmażyć na nim kurczaka na rumiano.
4We wrzątku rozpuścić vegetę, dodać pozostałe 2 łyżki soku cytrynowego. Wlać ten roztwór do patelni. Przykryć i gotować na małym ogniu przez 20 minut, odwracając kurczaka po 10 minutach.
Porcja dla:
4 osób