10 min.
40 min.
50 min.
Pieczony kurczak to jedno z tych dań, które nie wymaga dużego wkładu pracy. Wystarczy natrzeć go przyprawami i wstawić do piekarnika. Będzie gotowy kiedy goście się zjawią, a ty w tym czasie możesz się zająć ważniejszymi sprawami. Ten kurczak jest pysznie soczysty dzięki owocom.
Składniki:
- 1 nieduży kurczak (około 1 kg)
- 3 słodkie jabłka, pokrojone w plasterki
- 1/4 szklanki suszonych śliwek, posiekanych
- 2 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
- 2 łyżki burbonu (lub innej whisky)
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C.
2W miseczce wymieszać jabłka z śliwkami i czosnkiem. Dodać burbon i wymieszać. Odstawić na kilka minut.
3Wnętrze kurczaka natrzeć solą i włożyć luźno nadzienie.
4Miód wymieszać z tymiankiem, rozmarynem, skórką z cytyny, solą i pieprzem. Jeśli mieszanina jest zbyt gęsta, można dodać 1-2 łyżki oliwy.
5Natrzeć tą mieszaniną kurczaka. Ułożyć kurczaka w brytfannie, a dookoła można go obłożyć kawałkami jabłek (jeśli jakieś zostały). Jabłka wchłoną wyciekające soki i będą pysznym dodatkiem do mięsa.
6Piec przez 40-45 minut na złoty kolor, aż wypływające soki będą przejrzyste, a skórka będzie złocista i chrupiąca.
Porcja dla:
4 osób