Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
30 min.

Proste i pyszne danie w stylu meksykańskich fajitas. Smażone kawałki kurczaka z salsą w chlebkach pita, z dodatkiem pomidorów, sałaty i awokado. Doskonałe na lunch!

Składniki:

  • 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka, pokrojone na paski
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1/4 łyżeczki granulowanej cebuli
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne

Przygotowanie:

1Filety z kurczaka pokroić na paski. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć kurczaka. Posypać przyprawami, dodać salsę i smażyć przez 5 minut.

2W chlebkach pita zrobić kieszeń i napełnić ją kurczakiem, dodać pomidory, sałatę, awokado i śmietanę. Można dodatkowo doprawić kolendrą lub innymi ziołami, według upodobania.

Porcja dla:

2 osób