Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
90 min.
Całkowity czas:
830 min.

Prosty i bardzo smaczny przepis na pieczonego kurczaka nadziewanego wątróbką. Najlepiej podawać z ziemniakami z koperkiem i zieloną sałatą.

Składniki:

  • 1 cały kurczak (ok. 1,5 kg)
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć solą i pieprzem. Wstawić do lodówki na 12 godzin.

2Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.

3Wątróbkę posiekać (albo rozetrzeć). Dodać natkę, masło, jajka i bułkę tartą, doprawić solą i pieprzem, wyrobić na jednolitą masę.

4Farsz włożyć do kurczaka i zaszyć go lub spiąć wykałaczkami.

5Piec przez około 1,5 godziny.

Porcja dla:

6 osób