Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
90 min.
90 min.
Całkowity czas:
830 min.
830 min.
Prosty i bardzo smaczny przepis na pieczonego kurczaka nadziewanego wątróbką. Najlepiej podawać z ziemniakami z koperkiem i zieloną sałatą.
Składniki:
- 1 cały kurczak (ok. 1,5 kg)
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć solą i pieprzem. Wstawić do lodówki na 12 godzin.
2Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
3Wątróbkę posiekać (albo rozetrzeć). Dodać natkę, masło, jajka i bułkę tartą, doprawić solą i pieprzem, wyrobić na jednolitą masę.
4Farsz włożyć do kurczaka i zaszyć go lub spiąć wykałaczkami.
5Piec przez około 1,5 godziny.
Porcja dla:
6 osób