07 min.
22 min.
29 min.
Lekko pikantna pierś kurczaka doskonale komponuje się z cebulką na słodko i sosem z rozmarynu i tymianku. Najlepiej podawać to danie ze szpinakowym makaronem tagliatelle.
Składniki:
- 700 g cebuli
- 4 filety z piersi kurczaka
- pieprz
- 4 łyżeczki masła
- 2 łyżki drobnego cukru
Przygotowanie:
1Każdą cebulę pokroić na 6 trójkątnych części. Posypać mięso pieprzem.
2Natłuścić oliwą dużą teflonową patelnię. Dodać 2 łyżeczki masła, stopić je na średnim ogniu. Smażyć mięso przez 3 minuty z każdej strony, aż się zrumieni, a następnie przenieść na talerz.
3Zmniejszyć ogień, stopić na patelni pozostałe 2 łyżeczki masła. Smażyć cebulę z łyżką cukru przez 8 minut, aż mocno się zrumieni i pokryje karmelem. Często mieszać, rozdzielać cebulę na kawałki. Dodać bulion, gotować jeszcze przez 2 minuty, aż cały wyparuje.
4Dodać rozmaryn, tymianek i resztę cukru, wymieszać. Wrzucić mięso z powrotem na patelnię, pokropić całość czerwonym octem winnym. Dusić jeszcze przez 4 minuty, aż soki wypływające z mięsa będą klarowne.
Porcja dla:
4 osób