Czas przygotowania:
07 min.
Czas gotowania:
22 min.
Całkowity czas:
29 min.

Lekko pikantna pierś kurczaka doskonale komponuje się z cebulką na słodko i sosem z rozmarynu i tymianku. Najlepiej podawać to danie ze szpinakowym makaronem tagliatelle.

Składniki:

  • 700 g cebuli
  • 4 filety z piersi kurczaka
  • pieprz
  • 4 łyżeczki masła
  • 2 łyżki drobnego cukru

Przygotowanie:

1Każdą cebulę pokroić na 6 trójkątnych części. Posypać mięso pieprzem.

2Natłuścić oliwą dużą teflonową patelnię. Dodać 2 łyżeczki masła, stopić je na średnim ogniu. Smażyć mięso przez 3 minuty z każdej strony, aż się zrumieni, a następnie przenieść na talerz.

3Zmniejszyć ogień, stopić na patelni pozostałe 2 łyżeczki masła. Smażyć cebulę z łyżką cukru przez 8 minut, aż mocno się zrumieni i pokryje karmelem. Często mieszać, rozdzielać cebulę na kawałki. Dodać bulion, gotować jeszcze przez 2 minuty, aż cały wyparuje.

4Dodać rozmaryn, tymianek i resztę cukru, wymieszać. Wrzucić mięso z powrotem na patelnię, pokropić całość czerwonym octem winnym. Dusić jeszcze przez 4 minuty, aż soki wypływające z mięsa będą klarowne.

Porcja dla:

4 osób