Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
555 min.

Klasyczna potrawa z kuchni śródziemnomorskiej. Fantastycznie aromatyczny kurczak, marynowany w sosie z oliwek, kaparów i suszonych śliwek, a nastepnie pieczony z dodatkiem białego wina.

Składniki:

  • 3 ząbki czosnku, rozgniecione
  • 1/3 szklanki (55 g) suszonych śliwek, przekrojonych na pół i wydrylowanych
  • 8 zielonych oliwek
  • 2 łyżki kaparów, z zalewą
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
  • 2 liście laurowe

Przygotowanie:

1W misce wymieszać czosnek ze śliwkami, oliwkami, kaparami, oliwą, octem i przyprawami. Marynatę przełożyć do naczynia żaroodpornego. Dodać kawałki kurczaka i dobrze obtoczyć w przygotowanej marynacie. Przykryć i wstawić na noc do lodówki.

2Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C. Kurczaka w marynacie posypać brązowym cukrem i polać winem.

3Piec przez 1 godzinę, od czasu do czasu polewając kurczaka sosem z dna naczynia. Przed podaniem posypać pietruszką.

Porcja dla:

6 osób