15 min.
25 min.
40 min.
Pyszne włoskie danie z patelni – pierś z kurczaka z szynką prosciutto, serem fontina (jednym z najlepszych włoskich serów!), w sosie z białego wina i pieczarek. Czego chcieć więcej?
Składniki:
- 2 łyżki mąki pszennej
- 6 filetów z piersi kurczaka rozbitych na cienko tłuczkiem
- 55 g masła
- 10 pieczarek pokrojonych w plasterki
- 3/4 szklanki (180 ml) wytrawnego białego wina
Przygotowanie:
1Piersi z kurczaka lekko obtoczyć w mące, strząsając jej nadmiar. W dużej patelni, na małym ogniu stopić masło. Podsmażyć na nim kurczaka na rumiano (po 2 minuty z każdej strony). Zdjąć z patelni za pomocą szpatułki i odstawić.
2Zwiększyć ogień na średni. Dodać pieczarki i smażyć, aż zaczną wydzielać soki (ok. 4 minuty). Dodać wino i gotować, aż się zredukuje o 1/4 (ok. 3 do 4 minut). Zwiększyć ogień na średni, dodać bulion, pietruszkę i pieprz i gotować, aż sos się zredukuje do 1 szklanki objętości (ok. 10 minut).
3Zmniejszyć ogień na mały. Na każdy filet z kurczaka nałożyć po plasterku prosciutto i sera fontina. Włożyć kurczaka na patelnię i gotować, aż sos się stopi. Przekładać na talerze i polewać sosem.
Porcja dla:
6 osób