Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
30 min.

To prosty przepis na aromatycznego kurczaka z dodatkiem sosu salsa. Wszystko się przygotowuje w jednym garnku! Podawać na białym ryżu lub z chipsami z tortilli.

Składniki:

  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1/4 szklanki (30 g) cebuli pokrojonej w piórka
  • 1 szklanka (50 g) posiekanej świeżej kolendry
  • 1 słoik (200 g) zielonej salsy
  • 2 szklanki (300 g) ugotowanego mięsa kurczaka pokrojonego w małą kostkę
  • 1/2 szklanki (120 ml) bulionu drobiowego

Przygotowanie:

1W średnim rondelku na średnim ogniu rozgrzać olej. Dodać cebulę i smażyć, aż zmięknie, a następnie dodać kolendrę. Dodać salsę (można zrobić ją samodzielnie) i doprawić do smaku solą i pieprzem. Zmniejszyć ogień na mały i gotować przez 3 do 5 minut.

2Dodać ugotowanego kurczaka i bulion, wymieszać dokładnie i dobrze podgrzać (nie za dużo mieszać, żeby kurczak się nie rozpadł). Podawać na ciepło.

Porcja dla:

4 osób