Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
30 min.

Pierś z kurczaka panierowana i smażona z dodatkiem pieczarek, brandy i likieru orzechowego – palce lizać!

Składniki:

  • 120 g (1 szklanka) bułki tartej z przyprawami
  • 70 g (1/2 szklanki) zmielonych orzechów laskowych
  • 4 filety z piersi kurczaka
  • 1 jajko, lekko roztrzepane
  • 30 g masła
  • 8 pieczarek pokrojonych w plastry
  • 50 ml brandy
  • 60 ml (1/4 szklanki) likieru orzechowego (z orzechów laskowych)

Przygotowanie:

1W płytkim naczyniu lub misce wymieszać bułkę tartą z przyprawami z orzechami. Zanurzać piersi z kurczaka najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie w mieszaninie z bułką tartą tak, żeby się nią dobrze pokryły.

2Na dużej patelni roztopić masło na średnim ogniu. Podsmażyć kurczaka na rumiano po obydwu stronach. Dodać pieczarki i, jeśli to konieczne, odrobinę więcej masła. Smażyć, aż pieczarki zmiękną (ok. 2 minuty).

3Zdjąć patelnię z ognia i dodać brandy. Podpalić zapałką, aby alkohol wyparował. Gdy płomień zgaśnie dodać likieru orzechowego. Ponownie podpalić zapałką, aby alkohol wyparował. Gdy płomień zgaśnie, postawić patelnię ponownie na ogniu i delikatnie gotować, aby sos zgęstniał. Gdy sos się zredukuje (zgęstnieje) potrawa jest gotowa!

Porcja dla:

4 osób