Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
20 min.
20 min.
Wspaniały w czasie lata ze świeżą kukurydzą, sałatką z warzyw z ogrodu i puree ziemniaczanym.
Składniki:
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej (lub słodkiej)
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiegp
- 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/8 łyżeczki soli
- 1/8 łyżeczki mielonego białego pieprzu
- 1/8 łyżeczki cebuli w proszku
- 2 połówki piersi kurczaka, bez skóry i kości
Przygotowanie:
1Nagrzać piekarnik do temp. 175ºC. Lekko natłuścić blachę do pieczenia. Nagrzać ciężką patelnię na dużym ogniu przez 5 minut aż będzie bardzo gorąca.
2Połączyć paprykę razem z solą, pieprzem cayenne, kminem, tymiankiem, białym pieprzem i cebulą w proszku. Naoliwić piersi kurczaka po obu stronach olejem w sprayu, a następnie dobrze pokryć mieszanką przypraw.
3Umieścić kurczaka na gorącej patelni i smażyć 1 minutę. Obrócić i smażyć 1 minutę. Ułożyć piersi na blaszce do pieczenia.
4Piec w nagrzanym piekarniku aż kurczak przestanie być różowy i soki z niego wypływające będą przezroczyste.
Porcja dla:
2 osób