Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
20 min.

Wspaniały w czasie lata ze świeżą kukurydzą, sałatką z warzyw z ogrodu i puree ziemniaczanym.

Składniki:

  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej (lub słodkiej)
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiegp
  • 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 1/8 łyżeczki mielonego białego pieprzu
  • 1/8 łyżeczki cebuli w proszku
  • 2 połówki piersi kurczaka, bez skóry i kości

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do temp. 175ºC. Lekko natłuścić blachę do pieczenia. Nagrzać ciężką patelnię na dużym ogniu przez 5 minut aż będzie bardzo gorąca.

2Połączyć paprykę razem z solą, pieprzem cayenne, kminem, tymiankiem, białym pieprzem i cebulą w proszku. Naoliwić piersi kurczaka po obu stronach olejem w sprayu, a następnie dobrze pokryć mieszanką przypraw.

3Umieścić kurczaka na gorącej patelni i smażyć 1 minutę. Obrócić i smażyć 1 minutę. Ułożyć piersi na blaszce do pieczenia.

4Piec w nagrzanym piekarniku aż kurczak przestanie być różowy i soki z niego wypływające będą przezroczyste.

Porcja dla:

2 osób