Czas przygotowania:
25 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
50 min.

To danie z kurczaka nie wymaga zbyt wiele pracy, a będzie smakował całej rodzinie! To po prostu kurczak w odświeżającym i lekkim sosie pomidorowym z dodatkiem wódki i cytryny. Doskonały na obiad – podawać z ryżem lub makaronem.

Składniki:

  • 4 filety z piersi kurczaka
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 150 ml wódki

Przygotowanie:

1Filety z kurczaka oprószyć solą i pieprzem, a następnie obtoczyć w mące. Nadmiar mąki strzepnąć.

2W patelni rozgrzać olej i smażyć kurczaka po 5 minut z każdej strony. Zdjąć kurczaka z patelni i odstawić.

3Patelnię zdeglazować wódką Z DALA od wszelkich płomieni: wlać wódkę na patelnię i zdrapać drewnianą łyżką przypalone kawałki z dna patelni.

4Dodać bulion drobiowy, sok cytrynowy, pomidory i posiekany szczypior.

5Gotować na dużym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż sos się zredukuje i lekko zgęstnieje (około 8 minut).

6Włożyć kurczaka z powrotem na patelnię, zmniejszyć ogień i dusić przez 10 minut, aż kurczak będzie wewnątrz ugotowany, a sos zgęstnieje. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, dodać jeszcze kilka łyżek bulionu.

Porcja dla:

4 osób