25 min.
25 min.
50 min.
To danie z kurczaka nie wymaga zbyt wiele pracy, a będzie smakował całej rodzinie! To po prostu kurczak w odświeżającym i lekkim sosie pomidorowym z dodatkiem wódki i cytryny. Doskonały na obiad – podawać z ryżem lub makaronem.
Składniki:
- 4 filety z piersi kurczaka
- sól i pieprz do smaku
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki oleju
- 150 ml wódki
Przygotowanie:
1Filety z kurczaka oprószyć solą i pieprzem, a następnie obtoczyć w mące. Nadmiar mąki strzepnąć.
2W patelni rozgrzać olej i smażyć kurczaka po 5 minut z każdej strony. Zdjąć kurczaka z patelni i odstawić.
3Patelnię zdeglazować wódką Z DALA od wszelkich płomieni: wlać wódkę na patelnię i zdrapać drewnianą łyżką przypalone kawałki z dna patelni.
4Dodać bulion drobiowy, sok cytrynowy, pomidory i posiekany szczypior.
5Gotować na dużym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż sos się zredukuje i lekko zgęstnieje (około 8 minut).
6Włożyć kurczaka z powrotem na patelnię, zmniejszyć ogień i dusić przez 10 minut, aż kurczak będzie wewnątrz ugotowany, a sos zgęstnieje. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, dodać jeszcze kilka łyżek bulionu.
Porcja dla:
4 osób