Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
30 min.
30 min.
Pyszne danie z kurczaka – lekko opanierowane filety z kurczaka dusi się wraz z pieczarkami w słodkim winie Marsala. Łatwe i idealne zarówno na szybki obiad w tygodniu jak i dla gości.
Składniki:
- 1/4 szklanki (30 g) mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 4 filety z piersi kurczaka, rozbite do grubości ok 0,5 cm
Przygotowanie:
1W małej misce wymieszać mąkę z solą, pieprzem i oregano. Opanierować w tym filety z kurczaka.
2W dużej patelni na średnim ogniu rozgrzać masło z oliwą. Podsmażyć na niej kurczaka na rumiano. Odwrócić i dodać pieczarki. Polać winem i sherry. Przykryć i dusić przez 10 minut, raz odwracając. Kurczak nie może być w środku różowy, a wyciekające z niego soki mają być przejrzyste.
Porcja dla:
4 osób