Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
25 min.

Niby-tortille z kurczakiem. Sałata jest chrupiąca, a kurczak ala teriyaki, z dodatkiem słodkich czereśni.

Składniki:

  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka świeżego imbiru, drobno posiekanego
  • 600 g filetów z piersi kurczaka, pokrojonych w niewielką kostkę
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki sosu teriyaki
  • 1 łyżka miodu

Przygotowanie:

1W dużej patelni na średnim ogniu rozgrzać 1 łyżkę oleju.Dodać imbir i kurczaka i smażyć ok. 7 do 10 minut, aby kurczak się lekko przyrumienił. Odstawić.

2W dużej misce wymieszać pozostałą 1 łyżkę oleju z octem, sosem teriyaki i miodem. Dodać kurczaka, czereśnie, marchew, cebulkę i migdały – wymieszać.

3Sposób podania: na środek każdego liścia sałaty nakładać porcję mieszaniny z kurczakiem, zawijać liście jak tortillę i podawać.

Porcja dla:

6 osób