Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
50 min.
Całkowity czas:
65 min.

Z udek kurczaka, delikatnych i pełnych smaku, przyrządza się świetne potrawy jednogarnkowe. Świeże morele i bulwy kopru włoskiego doskonale smakują razem, szczególnie po doprawieniu kminem rzymskim. Można podawać tę potrawę z gotowanym ryżem, młodymi ziemniakami lub pieczonymi ziemniakami.

Składniki:

  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 8 udek kurczaka (ok. 450 g)
  • 1 cebula, pokrojona w plasterki
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki zmielonej kolendry

Przygotowanie:

1Zagrzać olej w dużym ognioodpornym casserole i smażyć udka kurczaka 5–10 minut, przewracając od czasu do czasu, aż się przyrumienią ze wszystkich stron. Przełożyć na talerz. Dodać do rondla cebulę i czosnek i smażyć 5 minut lub aż będą miękkie i lekko przyrumienione.

2Dodać wszystkie przyprawy, smażyć minutę i dodać bulion. Włożyć kurczaka z powrotem do garnka razem z marchewką i koprem włoskim. Zagotować. Mieszać dokładnie, przykryć i dusić na wolnym ogniu 30 minut lub aż kurczak zrobi się miękki. Zdjąć pokrywkę. Jeśli jest za dużo płynu, gotować, żeby nieco odparował.

3Dodać morele do rondla i wymieszać lekko. Gotować na wolnym ogniu 5 minut.

4Doprawić pieprzem i solą. Posypać liśćmi kopru i podawać z ryżem lub ziemniakami.

Porcja dla:

4 osób