15 min.
50 min.
65 min.
Z udek kurczaka, delikatnych i pełnych smaku, przyrządza się świetne potrawy jednogarnkowe. Świeże morele i bulwy kopru włoskiego doskonale smakują razem, szczególnie po doprawieniu kminem rzymskim. Można podawać tę potrawę z gotowanym ryżem, młodymi ziemniakami lub pieczonymi ziemniakami.
Składniki:
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 8 udek kurczaka (ok. 450 g)
- 1 cebula, pokrojona w plasterki
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego
- 2 łyżeczki zmielonej kolendry
Przygotowanie:
1Zagrzać olej w dużym ognioodpornym casserole i smażyć udka kurczaka 5–10 minut, przewracając od czasu do czasu, aż się przyrumienią ze wszystkich stron. Przełożyć na talerz. Dodać do rondla cebulę i czosnek i smażyć 5 minut lub aż będą miękkie i lekko przyrumienione.
2Dodać wszystkie przyprawy, smażyć minutę i dodać bulion. Włożyć kurczaka z powrotem do garnka razem z marchewką i koprem włoskim. Zagotować. Mieszać dokładnie, przykryć i dusić na wolnym ogniu 30 minut lub aż kurczak zrobi się miękki. Zdjąć pokrywkę. Jeśli jest za dużo płynu, gotować, żeby nieco odparował.
3Dodać morele do rondla i wymieszać lekko. Gotować na wolnym ogniu 5 minut.
4Doprawić pieprzem i solą. Posypać liśćmi kopru i podawać z ryżem lub ziemniakami.
Porcja dla:
4 osób