15 min.
09 min.
24 min.
Kurczak, orzechy i morele z dodatkiem świeżej bazylii tworzą bardzo zdrowe i orzeźwiające danie w stylu orientalnym, doskonałe na upalny dzień. Można je przyrządzić błyskawicznie i podawać z makaronem ryżowym lub białym ryżem.
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 500 g filetów z piersi kurczaka, pokrojonych w paseczki
- 50 g orzechów nerkowca
- 1 żółta papryka, pokrojona w plasterki
- 4 łodygi selera naciowego, pokrojone w cienkie plasterki
- 4 cebulki dymki, pokrojone w krążki
- 2 cukinie, pokrojone w cienkie plasterki
Przygotowanie:
1Rozgrzać oliwę na dużej patelni lub w woku. Wrzucić kurczaka i orzechy nerkowca. Smażyć przez 2–3 minuty, cały czas mieszając.
2Dodać paprykę, selera naciowego i cebulę dymkę. Smażyć przez 1–2 minuty, cały czas mieszając, by lekko zmiękły. Wrzucić plasterki cukinii i morele. Smażyć przez 1–2 minuty. Warzywa powinny być lekko usmażone, lecz wciąż chrupkie.
3Dodać do warzyw sherry oraz sok i skórkę z limonki, a następnie olej sezamowy. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć przez 30–60 sekund, cały czas mieszając, by alkohol wyparował, a wszystkie składniki pokryły się sosem. Dodać kapustę chińską i bazylię. Szybko wymieszać, podawać natychmiast.
Porcja dla:
4 osób