Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
35 min.

Aromatyczne kawałki kurczaka w potrawie inspirowanej kuchnią azjatycką: w sosie sojowym z dodatkiem miodu i orzeszków ziemnych.

Składniki:

  • 400 g kurczaka bez kości ale ze skórą
  • 1 cebula
  • 2 czerwone papryki
  • olej do smażenia
  • 1 szklanka prażonych orzeszków ziemnych

Przygotowanie:

1Kurczaka pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w półplasterki, a paprykę w paski.

2Na patelni rozgrzać olej i smażyć kurczaka przez kilka minut, dodać cebulę i paprykę; smażyć jeszcze przez 5 minut.

3Dodać orzechy i kontynuować smażenie przez kilka minut.

4Dodać miód, wymieszać. Kiedy zacznie się karmelizować, dodać czosnek i sos sojowy. Smażyć przez 2 minuty, doprawić solą i pieprzem – gotowe!

Porcja dla:

4 osób