30 min.
45 min.
75 min.
Żeberka wieprzowe podgotowuje się najpierw na wolnym ogniu, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Następnie pokrywa się je pomarańczowo-musztardową glazurą i piecze. Do przygotowania potrawy najlepsze będą bardzo mięsiste żeberka. Trzeba podać do nich miseczki do płukania palców i dużo serwetek.
Składniki:
- 12 pojedynczych mięsistych żeberek wieprzowych (ok. 900 g)
- 3 łyżki czerwonego octu winnego
- 2 łyżeczki oleju słonecznikowego
- długi pasek skórki z pomarańczy
- 150 ml soku z pomarańczy
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Usunąć z żeberek jak najwięcej tłuszczu, włożyć je do rondla, zalać zimną wodą i dodać 2 łyżki octu winnego. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu 20 minut; co jakiś czas odszumować.
2W małym garnku wymieszać pozostałą łyżkę octu winnego, olej, skórkę i sok z pomarańczy, przecier pomidorowy, brązowy cukier, sos worcester, musztardę i chili w proszku. Doprowadzić do wrzenia, a potem gotować na wolnym ogniu 4–5 minut, aż sos trochę odparuje.
3Osuszyć żeberka i ułożyć je pojedynczą warstwą w dużej formie do pieczenia. Polać je przygotowanym sosem pomarańczowym i równomiernie pokryć nim żeberka, przewracając je na różne strony. Przykryć luźno folią i piec 20 minut.
4Zdjąć folię i piec jeszcze 20–25 minut, aż żeberka staną się ciemnobrązowe i lepkie. Od czasu do czasu przewracać oraz podlewać sosem. Po wyjęciu z piekarnika przełożyć na duży półmisek i podawać ciepłe.
Porcja dla:
12 osób