Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
75 min.

Żeberka wieprzowe podgotowuje się najpierw na wolnym ogniu, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Następnie pokrywa się je pomarańczowo-musztardową glazurą i piecze. Do przygotowania potrawy najlepsze będą bardzo mięsiste żeberka. Trzeba podać do nich miseczki do płukania palców i dużo serwetek.

Składniki:

  • 12 pojedynczych mięsistych żeberek wieprzowych (ok. 900 g)
  • 3 łyżki czerwonego octu winnego
  • 2 łyżeczki oleju słonecznikowego
  • długi pasek skórki z pomarańczy
  • 150 ml soku z pomarańczy

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Usunąć z żeberek jak najwięcej tłuszczu, włożyć je do rondla, zalać zimną wodą i dodać 2 łyżki octu winnego. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu 20 minut; co jakiś czas odszumować.

2W małym garnku wymieszać pozostałą łyżkę octu winnego, olej, skórkę i sok z pomarańczy, przecier pomidorowy, brązowy cukier, sos worcester, musztardę i chili w proszku. Doprowadzić do wrzenia, a potem gotować na wolnym ogniu 4–5 minut, aż sos trochę odparuje.

3Osuszyć żeberka i ułożyć je pojedynczą warstwą w dużej formie do pieczenia. Polać je przygotowanym sosem pomarańczowym i równomiernie pokryć nim żeberka, przewracając je na różne strony. Przykryć luźno folią i piec 20 minut.

4Zdjąć folię i piec jeszcze 20–25 minut, aż żeberka staną się ciemnobrązowe i lepkie. Od czasu do czasu przewracać oraz podlewać sosem. Po wyjęciu z piekarnika przełożyć na duży półmisek i podawać ciepłe.

Porcja dla:

12 osób