Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
70 min.
Całkowity czas:
145 min.

Wspaniała lasagne z dwoma sosami: pomidorowym i beszamelem z serem i musztardą. Uwielbiam ją! Czasochłonna, ale warto. Czasem zamieniam jedną warstwę bakłażana na ugotowane szparagi. Pychota!

Składniki:

  • 2 średnie bakłażany, pokrojone w plastry grubości ok. 1 cm
  • 5 łyżek oliwy
  • 6 płatów makaronu lasagne, niewymagającego gotowania lub już ugotowanych
  • SOS POMIDOROWY
  • 2 średnie cebule, drobno posiekane
  • 600 g pomidorów z puszki w cząstkach
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 ząbki czosnku, rozgniecione

Przygotowanie:

1Bakłażana pokrojonego w plastry ułożyć w dużym durszlaku lub na talerzu i posypać lekko solą z obu stron. Pozostawić tak na godzinę, a następnie opłukać szybko zimną wodą i osuszyć na papierowych ręcznikach. W ten sposób pozbędziemy się goryczy z bakłażana.

2W dużej patelni rozgrzać oliwę i smażyć bakłażana po około 5-7 minut z każdej strony, aby się przyrumienił i zmiękł. Wyjąć plastry bakłażana z patelni i odsączyć na ręcznikach papierowych z nadmiaru tłuszczu.

3Do patelni z tłuszczem z bakłażana dodać cebulę i smażyć przez 5 minut. Następnie dodać pomidory wraz z sosem, zioła i czosnek, i doprawić solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem przez 30 minut.

4W tym czasie przygotować sos serowy: w garnku stopić masło, a następnie wmieszać mąkę i stale mieszając gotować całość przez 1 minutę. Stale mieszając trzepaczką dodać mleko. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 2 minuty. Zdjąć z ognia i wmieszać sery i musztardę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

5Rozgrzać piekarnik do 200°C.

6Połowę plastrów bakłażana ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Przykryć je połową sosu pomidorowego. Następnie położyć plastry makaronu lasagne tak, aby nie nachodziły na siebie. Można je ewentualnie połamać, aby nie było wolnych miejsc. Przykryć makaron warstwą z z pozostałego bakłażana, a następnie wyłożyć resztę sosu pomidorowego i znów warstwę z makaronu lasagne. Na koniec pokryć całość sosem serowym.

7Piec pod przykryciem przez 30 minut. Na ostatnie 10 minut zdjąć pokrywkę, aby wierzch się przyrumienił.

Porcja dla:

4 osób