50 min.
40 min.
90 min.
To kolorowe danie główne składa się z warstw nadzienia z czerwonej papryki, soczewicy i sosu fasolowego, płatów lasagne i pokrojonych w plasterki serc karczochów. Nie brakuje tu także smacznej serowej kołderki.
Składniki:
- 12 płatów lasagne (niegotowanych wstępnie)
- 400 g serc karczochów w zalewie, odsączonych, przepłukanych i pokrojonych w plasterki
- 150 g sera ricotta
- 100 ml chudego mleka
- 3 łyżki parmezanu, świeżo startego
Przygotowanie:
1Przyrządzić sos. Rozgrzać olej w rondlu. Wrzucić cebulę i smażyć na małym ogniu 10 minut, aż zmięknie. Dodać soczewicę, paprykę, marchewkę, seler naciowy, wywar i liść laurowy. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień na maleńki i gotować około 25 minut, aż soczewica i pozostałe warzywa zrobią się bardzo miękkie.
2Usunąć liść laurowy, utrzeć warzywa na gładko w mikserze lub bezpośrednio w rondlu, używając ręcznego robota. Doprawić solą i pieprzem. Dodać fasolę flageolet i wymieszać.
3Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Nalać ¼ sosu do dużego, nasmarowanego naczynia żaroodpornego. Przykryć ⅓ płatów lasagne, następnie połową pozostałego sosu. Ułożyć na wierzchu połowę plasterków serc karczochów. Następnie nałożyć drugą warstwę płatów lasagne, resztę sosu i resztę karczochów. Przykryć pozostałymi płatami lasagne.
4Włożyć ser ricotta do miski. Dodać mleko i utrzeć na gładką masę. Doprawić pieprzem. Nałożyć na wierzch ser ricotta, a następnie posypać parmezanem.
5Piec 40 minut, aż sos zacznie bulgotać, a ser się przyrumieni. Wyjąć z piekarnika i odstawić na 5 minut, a następnie podawać.
Porcja dla:
6 osób