Czas przygotowania:
50 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
90 min.

To kolorowe danie główne składa się z warstw nadzienia z czerwonej papryki, soczewicy i sosu fasolowego, płatów lasagne i pokrojonych w plasterki serc karczochów. Nie brakuje tu także smacznej serowej kołderki.

Składniki:

  • 12 płatów lasagne (niegotowanych wstępnie)
  • 400 g serc karczochów w zalewie, odsączonych, przepłukanych i pokrojonych w plasterki
  • 150 g sera ricotta
  • 100 ml chudego mleka
  • 3 łyżki parmezanu, świeżo startego

Przygotowanie:

1Przyrządzić sos. Rozgrzać olej w rondlu. Wrzucić cebulę i smażyć na małym ogniu 10 minut, aż zmięknie. Dodać soczewicę, paprykę, marchewkę, seler naciowy, wywar i liść laurowy. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień na maleńki i gotować około 25 minut, aż soczewica i pozostałe warzywa zrobią się bardzo miękkie.

2Usunąć liść laurowy, utrzeć warzywa na gładko w mikserze lub bezpośrednio w rondlu, używając ręcznego robota. Doprawić solą i pieprzem. Dodać fasolę flageolet i wymieszać.

3Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Nalać ¼ sosu do dużego, nasmarowanego naczynia żaroodpornego. Przykryć ⅓ płatów lasagne, następnie połową pozostałego sosu. Ułożyć na wierzchu połowę plasterków serc karczochów. Następnie nałożyć drugą warstwę płatów lasagne, resztę sosu i resztę karczochów. Przykryć pozostałymi płatami lasagne.

4Włożyć ser ricotta do miski. Dodać mleko i utrzeć na gładką masę. Doprawić pieprzem. Nałożyć na wierzch ser ricotta, a następnie posypać parmezanem.

5Piec 40 minut, aż sos zacznie bulgotać, a ser się przyrumieni. Wyjąć z piekarnika i odstawić na 5 minut, a następnie podawać.

Porcja dla:

6 osób