Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
90 min.

Kto powiedział, że lasagne musi być zawsze z mięsem? Ten przepis warto spróbować – lasagne w wersji wegetariańskiej jest niesamowicie pyszna i lekka.

Składniki:

  • 150 g różyczek brokułów
  • 375 g makaronu lasagne
  • 1 marchewka
  • 1 bakłażan
  • 2 ziemniaki
  • 2 czerwone papryki
  • 1 cukinia
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku, przepołowiony

Przygotowanie:

1W osolonej wodzie gotować brokuły przez 10 minut. Odcedzić i posiekać.

2W oddzielnym garnku zagotować osoloną wodę. Wrzucić makaron lasagne i ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odsączyć.

3W międzyczasie umyć i obrać marchewkę, bakłażana, ziemniaki, paprykę i cukinię. Pokroić w słupki.

4Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Smażyć czosnek przez minutę. Dodać pieczarki, cukinię i sól, wymieszać i odłożyć na bok.

5Rozgrzać pozostałą oliwę. Dodać cebulę, pory i selera, smażyć przez 10 minut. Dodać pieczarki, brokuły i wszystkie pozostałe warzywa, wymieszać i smażyć przez kolejne 5 minut. Doprawić solą i pieprzem.

6Do warzyw dodać beszamel i wymieszać.

7Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C.

8Natłuścić naczynie żaroodporne oliwą. Wyłożyć 1/3 warzyw, posypać parmezanem i przykryć makaronem.

9Układać warstwy do wykorzystania wszystkich składników, na koniec polewając beszamelem i posypując parmezanem.

10Piec przez godzinę. Odstawić na 10 minut, a następnie kroić na porcje i podawać.

Porcja dla:

6 osób