30 min.
60 min.
90 min.
Kto powiedział, że lasagne musi być zawsze z mięsem? Ten przepis warto spróbować – lasagne w wersji wegetariańskiej jest niesamowicie pyszna i lekka.
Składniki:
- 150 g różyczek brokułów
- 375 g makaronu lasagne
- 1 marchewka
- 1 bakłażan
- 2 ziemniaki
- 2 czerwone papryki
- 1 cukinia
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku, przepołowiony
Przygotowanie:
1W osolonej wodzie gotować brokuły przez 10 minut. Odcedzić i posiekać.
2W oddzielnym garnku zagotować osoloną wodę. Wrzucić makaron lasagne i ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odsączyć.
3W międzyczasie umyć i obrać marchewkę, bakłażana, ziemniaki, paprykę i cukinię. Pokroić w słupki.
4Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Smażyć czosnek przez minutę. Dodać pieczarki, cukinię i sól, wymieszać i odłożyć na bok.
5Rozgrzać pozostałą oliwę. Dodać cebulę, pory i selera, smażyć przez 10 minut. Dodać pieczarki, brokuły i wszystkie pozostałe warzywa, wymieszać i smażyć przez kolejne 5 minut. Doprawić solą i pieprzem.
6Do warzyw dodać beszamel i wymieszać.
7Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C.
8Natłuścić naczynie żaroodporne oliwą. Wyłożyć 1/3 warzyw, posypać parmezanem i przykryć makaronem.
9Układać warstwy do wykorzystania wszystkich składników, na koniec polewając beszamelem i posypując parmezanem.
10Piec przez godzinę. Odstawić na 10 minut, a następnie kroić na porcje i podawać.
Porcja dla:
6 osób