Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
35 min.
Całkowity czas:
50 min.

Niezwykła wersja lasagne. Płaty makaronu są przekładane warstwami wędzonego łososia, kremowego koperkowego sosu i świeżych pomidorów.

Składniki:

  • 25 g posiekanego świeżego kopru
  • 250 g śmietany 18% lub creme fraiche
  • 200 g ugotowanego makaronu lasagne
  • 500 g wędzonego łososia pokrojonego w cienkie paseczki
  • 250 g pomidorów pokrojonych w kostkę
  • 100 g startego sera żółtego (np. parmezanu)

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 180 C.

2W misce wymieszać śmietanę z koperkiem.

3Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć ugotowany makaron lasagne, na to wyłożyć łososia, pokrojone w kostkę pomidory i na końcu sos. Powtórzyć warstwy, a na koniec posypać żółtym serem.

4Piec w rozgrzanym piekarniku przez 30 minut, podawać na gorąco.

Porcja dla:

6 osób