10 min.
35 min.
45 min.
Ten przepis jest bardzo prosty. Przygotowanie sufletu zabiera trochę czasu i uwagi, ponieważ trzeba go obserwować kiedy się piecze. Najlepiej użyć sera gruyere, ale ementaler też będzie dobry!
Składniki:
- 30 g masła
- 3 łyżki mąki
- 250 ml mleka
- 200 g startego sera gruyere
- 3 jajka, oddzielić białka od żółtek
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do180 C.
2W średnim rondelku stopić masło, a następnie dodać mąkę. Mieszać, aż mieszanina zacznie formować się w kulę, a następnie powoli wmieszać mleko.
3Dodać starty ser i gotować na małym ogniu przez 5 minut. Zdjąć z ognia. Dodać roztrzepane żółtka.
4W średniej misce ubić białka na sztywno, a następnie stopniowo dodawać je do masy serowej.
5Duże naczynie do sufletu (lub naczynie żaroodporne) wysmarować masłem, wlać do niego masę serową i piec w rozgrzanym piekarniku przez 30 minut.
6Podawać natychmiast, ponieważ suflet może opaść jeśli się zwleka zbyt długo.
Porcja dla:
6 osób