Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
35 min.
Całkowity czas:
45 min.

Ten przepis jest bardzo prosty. Przygotowanie sufletu zabiera trochę czasu i uwagi, ponieważ trzeba go obserwować kiedy się piecze. Najlepiej użyć sera gruyere, ale ementaler też będzie dobry!

Składniki:

  • 30 g masła
  • 3 łyżki mąki
  • 250 ml mleka
  • 200 g startego sera gruyere
  • 3 jajka, oddzielić białka od żółtek

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do180 C.

2W średnim rondelku stopić masło, a następnie dodać mąkę. Mieszać, aż mieszanina zacznie formować się w kulę, a następnie powoli wmieszać mleko.

3Dodać starty ser i gotować na małym ogniu przez 5 minut. Zdjąć z ognia. Dodać roztrzepane żółtka.

4W średniej misce ubić białka na sztywno, a następnie stopniowo dodawać je do masy serowej.

5Duże naczynie do sufletu (lub naczynie żaroodporne) wysmarować masłem, wlać do niego masę serową i piec w rozgrzanym piekarniku przez 30 minut.

6Podawać natychmiast, ponieważ suflet może opaść jeśli się zwleka zbyt długo.

Porcja dla:

6 osób