Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
40 min.
40 min.
Całkowity czas:
55 min.
55 min.
Oto wersja dietetyczna tradycyjnej quiche lorraine. Zamiast boczku występuje w niej szynka, a zamiast śmietany – mleko i creme fraiche. Podawać na obiad lub pakować na wynos na drugie śniadanie.
Składniki:
- 1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka oleju do wysmarowania blachy
- 150 g startego żółtego sera
- 200 g gotowanej lub wędzonej szynki pokrojonej w małą kostkę
- 300 ml creme fraiche
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 180 C.
2W misce wymieszać jajka ze śmietaną i z mlekiem. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
3Głęboką formę do tarty wyłożyć ciastem i ponakłuwać je widelcem. Posypać ciasto szynką, a na to wlać masę jajeczną. Posypać żółtym serem i piec przez 40 minut, aż się z wierzchu przyrumieni, a w środku zetnie.
Porcja dla:
6 osób