Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
120 min.
Całkowity czas:
135 min.

To danie jest lekko przyprawione i bardzo proste. W czasie gotowania trzeba od czasu do czasu zaglądać, czy w garnku jest wystarczająco dużo wody. Śliwki świetnie pasują do jagnięciny, więc na pewno będzie wszystkim smakować! Podawać z kuskusem.

Składniki:

  • 1 kg łopatki jagnięcej pokrojonej w dużą kostkę
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 duże cebule pokrojone na ćwiartki
  • 3 rzepy pokrojone w kostkę
  • 3 marchewki pokrojone w plasterki

Przygotowanie:

1Jagnięcinę podsmażyć na oliwie, na dużym ogniu w brytfance lub w garnku o grubym dnie. Dodać warzywa i pieprz cayenne. Oprószyć solą i pieprzem. Dodać szklankę wody, przykryć i dusić na małym ogniu przez godzinę. Wmieszać śliwki i jeśli potrawa jest zbyt sucha, dolać więcej wody. Gotować jeszcze przez godzinę.

Porcja dla:

6 osób