15 min.
70 min.
85 min.
Pyszna zapiekanka ziemniaczana z cebulą i beszamelem. Proste składniki, a efekt jest wspaniały. To doskonały dodatek do obiadu.
Składniki:
- 750 g ziemniaków sałatkowych
- 4 cebule
- 1 łyżeczka cukru
- 150 ml wywaru mięsnego
- 500 ml sosu beszamelowego
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
1Obrać i umyć ziemniaki, pokroić w plasterki o grubości 3 mm i włożyć je do miski. Zalać lodowatą wodą tak, by pokryła ziemniaki i odstawić.
2Obrać cebule, pokroić w cienkie plasterki i ułożyć je na patelni teflonowej. Posypać cukrem, zalać wywarem mięsnym. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 20 minut, od czasu do czasu mieszając, aż cebula zmięknie. Wlać sos beszamel i wymieszać.
3Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Wysmarować masłem płaską formę żaroodporną. Ziemniaki odlać i wysuszyć papierowym ręcznikiem. Połowę ziemniaków równomiernie ułożyć dachówkowato w formie. Połowę cebuli wraz z sosem wylać na ziemniaki i równomiernie rozprowadzić. Resztę ziemniaków ułożyć tak jak poprzednio i znów zalać je sosem z cebulą.
4Luźno przykryć formę kawałkiem folii aluminiowej. Piec w gorącym piekarniku około 30 minut. Zdjąć folię i piec zapiekankę dalsze 20 minut, aż przybierze złotożółtą barwę. Podawać na gorąco.
Porcja dla:
4 osób