Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
90 min.

Pyszny i zdrowy łosoś – bez grama tłuszczu! To bardzo dietetyczne danie, zwłaszcza jeśli się go poda z ryżem i gotowanymi na parze warzywami!

Składniki:

  • 2 filety z łososia wraz ze skórą (po 150 g)
  • pęczek koperku
  • sok z połowy cytryny
  • sól i pieprz do smaku (opcjonalnie)

Przygotowanie:

1Filety umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. W razie potrzeby wyjąć ości pęsetką. Polać sokiem z połowy cytryny.

2Drobno posiekać koperek. Jeśli parowar ma specjalne naczynko na zioła – można tam włożyć łodyżki koperku. Położyć na rybie posiekany koperek i docisnąć dłonią. Położyć na talerzu, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

3Ułożyć filety w parowarze lub na przystawce do garna do gotowania na parze. Szczelnie przykryć i gotować przez 15-20 minut. Długość czasu gotowania zależy od grubości filetów!

Porcja dla:

2 osób