10 min.
20 min.
90 min.
Pyszny i zdrowy łosoś – bez grama tłuszczu! To bardzo dietetyczne danie, zwłaszcza jeśli się go poda z ryżem i gotowanymi na parze warzywami!
Składniki:
- 2 filety z łososia wraz ze skórą (po 150 g)
- pęczek koperku
- sok z połowy cytryny
- sól i pieprz do smaku (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1Filety umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. W razie potrzeby wyjąć ości pęsetką. Polać sokiem z połowy cytryny.
2Drobno posiekać koperek. Jeśli parowar ma specjalne naczynko na zioła – można tam włożyć łodyżki koperku. Położyć na rybie posiekany koperek i docisnąć dłonią. Położyć na talerzu, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
3Ułożyć filety w parowarze lub na przystawce do garna do gotowania na parze. Szczelnie przykryć i gotować przez 15-20 minut. Długość czasu gotowania zależy od grubości filetów!
Porcja dla:
2 osób