Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
30 min.

To pyszny łosoś na odświętny obiad, można go też podać na Wigilijny stół, jeśli lubimy nieco odmiany.

Składniki:

  • 4 duże pomarańcze
  • 8 filetów (po 110 g) z łososia
  • 2 łyżeczki octu winnego z czerwonego wina
  • 50 g posiekanej dymki lub szczypiorku
  • 2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik włączając opcję „grill”.

2Naciąć, obrać i oczyścić z białej skórki pomarańcze. Pokroić w poprzek na 0,5 cm plastry. Filety z łososia posolić i położyć na ruszt, podstawiając poniżej blachę, na którą będą ściekać soki.

3Umieścić filety około 10-15 cm od źródła ciepła. Piec przez 15 minut pod rozgrzanym grillem lub przez 10 minut na każde 2,5 cm grubości filetów. Wyjąć z piekarnika tuż zanim będą całkowicie upieczone. Skropić octem. Ułożyć na wierzchu okrągłe plastry pomarańczy. Posypać zieloną cebulką i mielonym pieprzem. Grillować jeszcze przez 1 minutę.

Porcja dla:

8 osób