Czas przygotowania:
25 min.
Czas gotowania:
17 min.
Całkowity czas:
42 min.

Wspaniały łosoś, na którego przepis pochodzi ze Środkowego Wschodu. Cudowny smak gwarantują migdały, suszone śliwki i granat. Jeśli masz żeliwną patelnię, możesz jej użyć, aby w niej przygotować to danie od początku do końca. Jeśli nie – nie szkodzi, po prostu będziesz mieć trochę więcej zmywania, ale to danie jest tak pyszne, że nie będziesz tego żałować!

Składniki:

  • 750 g filetów z łososia, bez skóry
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • 80 g miodu
  • 1 łyżka musztardy dijońskiej
  • 24 migdały w skórkach
  • 12 suszonych śliwek bez pestek
  • 60 ml octu balsamicznego

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik na funkcji „grill”.

2Łososia opłukać pod zimną bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć solą i pieprzem. Ułożyć łososia w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem.

3Miód wymieszać z musztardą i połowę z tej mieszaniny rozprowadzić na łososiu. Włożyć naczynie z rybą pod grill w piekarniku i piec aż łosoś się z wierzchu zrumieni (około 7 minut).

4W międzyczasie uprażyć migdały na suchej patelni aby się zrumieniły, a następnie drobno je zmielić w robocie kuchennym.Śliwki drobno posiekać.

5Pozostałą mieszaninę miodu z musztardą wymieszać z 225 ml wody i z octem. Zagotować w małym rondelku. Dodać do tego pozostałe składniki (z wyjątkiem cebulki) i dobrze wymieszać. Gotować przez 3 minuty. Doprawić solą i pieprzem.

6Wyjąć łososia z piekarnika i delikatnie przełożyć na patelnię, przypieczoną stroną ku górze. Polać go gorącym sosem i dusić przez 7-10 minut na średnim ogniu, aż mięso łososia da się łatwo dzielić widelcem, a sos zgęstnieje.

7Drobno posiekać zieloną cebulkę i posypać nią łososia. Podawać.

Porcja dla:

4 osób