25 min.
17 min.
42 min.
Wspaniały łosoś, na którego przepis pochodzi ze Środkowego Wschodu. Cudowny smak gwarantują migdały, suszone śliwki i granat. Jeśli masz żeliwną patelnię, możesz jej użyć, aby w niej przygotować to danie od początku do końca. Jeśli nie – nie szkodzi, po prostu będziesz mieć trochę więcej zmywania, ale to danie jest tak pyszne, że nie będziesz tego żałować!
Składniki:
- 750 g filetów z łososia, bez skóry
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- 80 g miodu
- 1 łyżka musztardy dijońskiej
- 24 migdały w skórkach
- 12 suszonych śliwek bez pestek
- 60 ml octu balsamicznego
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik na funkcji „grill”.
2Łososia opłukać pod zimną bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć solą i pieprzem. Ułożyć łososia w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem.
3Miód wymieszać z musztardą i połowę z tej mieszaniny rozprowadzić na łososiu. Włożyć naczynie z rybą pod grill w piekarniku i piec aż łosoś się z wierzchu zrumieni (około 7 minut).
4W międzyczasie uprażyć migdały na suchej patelni aby się zrumieniły, a następnie drobno je zmielić w robocie kuchennym.Śliwki drobno posiekać.
5Pozostałą mieszaninę miodu z musztardą wymieszać z 225 ml wody i z octem. Zagotować w małym rondelku. Dodać do tego pozostałe składniki (z wyjątkiem cebulki) i dobrze wymieszać. Gotować przez 3 minuty. Doprawić solą i pieprzem.
6Wyjąć łososia z piekarnika i delikatnie przełożyć na patelnię, przypieczoną stroną ku górze. Polać go gorącym sosem i dusić przez 7-10 minut na średnim ogniu, aż mięso łososia da się łatwo dzielić widelcem, a sos zgęstnieje.
7Drobno posiekać zieloną cebulkę i posypać nią łososia. Podawać.
Porcja dla:
4 osób