Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
50 min.
Całkowity czas:
65 min.

Łosoś pieczony z dodatkiem podsmażonej cebuli, tymianku, anyżku gwiaździstego i podsmażonej cytryny. Bardzo proste, ale bardzo wykwintne danie! Zobacz nasz przepis video z tym łososiem!

Składniki:

  • 1 duży filet z łososia (700 g)
  • 2 cytryny
  • 2 cebule
  • kilka sztuk anyżku gwiaździstego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Pokroić cebulę w półplasterki i podsmażyć na patelni, na oliwie aż zmięknie (ok. 10 minut). Dodać majeranek i sól, wymieszać.

2Pokroić cytrynę w plasterki i smażyć na suchej patelni, na dużym ogniu aż się lekko zrumieni (ok. 3 min.). Dodać anyżek i 75 ml wody. Gdy się zagotuje zdjąć z ognia.

3Wyłożyć blaszkę do pieczenia folią aluminiową. Ułożyć na folii warstwę cebuli, a na niej filet z łososia. Natrzeć rybę solą i pieprzem, przykryć cytryną i anyżkiem. Szczelnie owinąć folią.

4Piec w 190°C przez 35-40 minut. Wyjąć z piekarnika, rozwinąć i podawać!

Porcja dla:

2 osób