15 min.
50 min.
65 min.
Łosoś pieczony z dodatkiem podsmażonej cebuli, tymianku, anyżku gwiaździstego i podsmażonej cytryny. Bardzo proste, ale bardzo wykwintne danie! Zobacz nasz przepis video z tym łososiem!
Składniki:
- 1 duży filet z łososia (700 g)
- 2 cytryny
- 2 cebule
- kilka sztuk anyżku gwiaździstego
- 1 łyżeczka majeranku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Pokroić cebulę w półplasterki i podsmażyć na patelni, na oliwie aż zmięknie (ok. 10 minut). Dodać majeranek i sól, wymieszać.
2Pokroić cytrynę w plasterki i smażyć na suchej patelni, na dużym ogniu aż się lekko zrumieni (ok. 3 min.). Dodać anyżek i 75 ml wody. Gdy się zagotuje zdjąć z ognia.
3Wyłożyć blaszkę do pieczenia folią aluminiową. Ułożyć na folii warstwę cebuli, a na niej filet z łososia. Natrzeć rybę solą i pieprzem, przykryć cytryną i anyżkiem. Szczelnie owinąć folią.
4Piec w 190°C przez 35-40 minut. Wyjąć z piekarnika, rozwinąć i podawać!
Porcja dla:
2 osób