Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
60 min.

Wspaniałe danie na kolację we dwoje. Aromatyczny łosoś zapiekany z warzywami i rozmarynem w białym winie.

Składniki:

  • 400 g filetu z łososia
  • 1 mała marchewka
  • ćwiartka cebuli
  • 1 mała cukinia
  • 2 połówki papryki czerwonej i żółtej
  • 2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

1Łososia opłukać, osuszyć, skropić winem i sokiem z cytryny, oprószyć solą, pieprzem i wstawić na 30 minut do lodówki.

2Warzywa umyć, obrać i pokroić w talarki lub kosteczkę.

3Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić warzywa i doprawić rozmarynem oraz solą i pieprzem. Mieszając, podsmażać przez 2 minuty.

4Warzywa podlać 1/2 szklanki wina i dusić pod przykryciem przez 5 minut.

5W żaroodpornym naczyniu ułożyć warstwę warzyw, a na nich filet z łososia. Polać resztą wina.

6Piec 20 minut w temperaturze 200 stopni C.

Porcja dla:

2 osób