Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
60 min.
60 min.
Wspaniałe danie na kolację we dwoje. Aromatyczny łosoś zapiekany z warzywami i rozmarynem w białym winie.
Składniki:
- 400 g filetu z łososia
- 1 mała marchewka
- ćwiartka cebuli
- 1 mała cukinia
- 2 połówki papryki czerwonej i żółtej
- 2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
1Łososia opłukać, osuszyć, skropić winem i sokiem z cytryny, oprószyć solą, pieprzem i wstawić na 30 minut do lodówki.
2Warzywa umyć, obrać i pokroić w talarki lub kosteczkę.
3Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić warzywa i doprawić rozmarynem oraz solą i pieprzem. Mieszając, podsmażać przez 2 minuty.
4Warzywa podlać 1/2 szklanki wina i dusić pod przykryciem przez 5 minut.
5W żaroodpornym naczyniu ułożyć warstwę warzyw, a na nich filet z łososia. Polać resztą wina.
6Piec 20 minut w temperaturze 200 stopni C.
Porcja dla:
2 osób