Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
30 min.

Filet z łososia na słodko – z octem balsamicznym, cebulą, czosnkiem, miodem, białym winem i musztardą dijońską. Ma niesamowity, słodki smak, którego nie zapomnisz…

Składniki:

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki białego wina
  • 1 łyżka miodu
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki musztardy dijońskiej

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Blachę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową.

2W rondelku, na małym ogniu wymieszać oliwę z białym winem, miodem, octem balsamicznym, musztardą, pieprzem i solą, a następnie dodać czosnek i cebulę. Gotować, aż cebula i czosnek zmiękną, ok. 3-4 minuty.

3Filety z łososia ułożyć na blasze i pokryć dokładnie sosem. Przykryć luźno folią aluminiową. Dzięki temu ryba nie obeschnie.

4Blachę wstawić do rozgrzanego piekarnika na 13 minut lub do chwili, aż mięso ryby da się łatwo rozdzielać widelcem.

5Po wyjęciu ryby z piekarnika przełożyć ją na talerz i polać sosem z blachy.

Porcja dla:

2 osób