Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
20 min.
20 min.
Bogaty smak łososia sprawia, że to danie, pełne dobroczynnych kwasów tłuszczowych omega-3, jest wyjątkowo smaczne, a kolorowe “konfetti” z warzyw nadaje mu efektowny wygląd.
Składniki:
- ¼ łyżeczki i 2 łyżki drobnego cukru
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- ½ łyżeczki cynamonu
- ¼ łyżeczki mielonego kardamonu
- pieprz
- 4 steki z łososia (ok.180 g każdy)
Przygotowanie:
1Ruszt natłuścić oliwą z oliwek. Rozgrzać grill do średniej temperatury. Wymieszać w małym rondelku ¼ łyżeczki cukru z kolendrą, cynamonem, kardamonem i pieprzem. Odmierzyć 1¼ łyżeczki tej mieszaniny i natrzeć każdy stek.
2Przygotować sos. Dodać 2 łyżki cukru, nasiona gorczycy i ocet winny do mieszaniny przypraw, które pozostały w rondelku. Zagotować na średnim ogniu. Dodać cukinię, paprykę i kukurydzę, gotować przez 4 minut, aż papryka zmięknie.
3Ułożyć łososia na ruszcie. Grillować przez 5 minut bez przewracania. Podawać rybę polaną sosem.
Porcja dla:
4 osób