Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
85 min.

Prosty sposób na łososia z grilla, którego można tak przygotować na co dzień lub od święta. Można go też w ten sposób upiec na funkcji „grill”.

Składniki:

  • 4 dzwonka z łososia
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju
  • 4 kawałeczki masła
  • 1 cytryna

Przygotowanie:

1Dzwonka łososia umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Dokładnie posolić każdy kawałek i odstawić na 1 godzinę.

2Rozgrzać grill lub ruszt.

3Po upływie godziny osuszyć papierowym ręcznikiem kawałki ryby, a następnie posmarować olejem. Kłaść rybę na silnie rozgrzany ruszt. Piec 15 minut. Po upływie połowy czasu rybę delikatnie odwrócić.

4Ryba jest gotowa, gdy jest rumiana i miękka. Można ją sprawdzić wykałaczką lub widelcem.

5Upieczonego łososia ułożyć na półmisku, a na wierzch każdego dzwonka ułożyć kawałek masła. Skropić całość obficie cytryną. Przybrać plastrami cytryny.

Porcja dla:

4 osób