10 min.
15 min.
85 min.
Prosty sposób na łososia z grilla, którego można tak przygotować na co dzień lub od święta. Można go też w ten sposób upiec na funkcji „grill”.
Składniki:
- 4 dzwonka z łososia
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju
- 4 kawałeczki masła
- 1 cytryna
Przygotowanie:
1Dzwonka łososia umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Dokładnie posolić każdy kawałek i odstawić na 1 godzinę.
2Rozgrzać grill lub ruszt.
3Po upływie godziny osuszyć papierowym ręcznikiem kawałki ryby, a następnie posmarować olejem. Kłaść rybę na silnie rozgrzany ruszt. Piec 15 minut. Po upływie połowy czasu rybę delikatnie odwrócić.
4Ryba jest gotowa, gdy jest rumiana i miękka. Można ją sprawdzić wykałaczką lub widelcem.
5Upieczonego łososia ułożyć na półmisku, a na wierzch każdego dzwonka ułożyć kawałek masła. Skropić całość obficie cytryną. Przybrać plastrami cytryny.
Porcja dla:
4 osób