Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
40 min.
40 min.
Wspaniałe danie na romantyczną kolację. Aromatyczny łosoś w żurawinie, podany na liściach szpinaku i rukoli. Zachwyca smakiem i wyglądem!
Składniki:
- 300 g łososia
- sól i pieprz do smaku
- sok wyciśnięty z limonki
- 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 1/4 szklanki wytrawnego białego wina
- 150 g świeżej żurawiny
Przygotowanie:
1Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
2Łososia oprószyć solą i pieprzem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
3Sok z limonki wymieszać z sokiem z pomarańczy i winem. Dodać żurawinę, miętę i orzechy. Gotować przez 5 minut. Dodać posiekaną w piórka cebulę, gotować przez minutę. Cebulę wyjąć i odłożyć do dekoracji.
4Łososia polać sosem z żurawiną. Piec przez 20 minut.
5Szpinak i rukolę opłukać, osuszyć i rozłożyć na talerzach. Ułożyć łososia, polać sosem i udekorować cebulą.
Porcja dla:
2 osób