Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
40 min.

Wspaniałe danie na romantyczną kolację. Aromatyczny łosoś w żurawinie, podany na liściach szpinaku i rukoli. Zachwyca smakiem i wyglądem!

Składniki:

  • 300 g łososia
  • sól i pieprz do smaku
  • sok wyciśnięty z limonki
  • 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 1/4 szklanki wytrawnego białego wina
  • 150 g świeżej żurawiny

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.

2Łososia oprószyć solą i pieprzem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

3Sok z limonki wymieszać z sokiem z pomarańczy i winem. Dodać żurawinę, miętę i orzechy. Gotować przez 5 minut. Dodać posiekaną w piórka cebulę, gotować przez minutę. Cebulę wyjąć i odłożyć do dekoracji.

4Łososia polać sosem z żurawiną. Piec przez 20 minut.

5Szpinak i rukolę opłukać, osuszyć i rozłożyć na talerzach. Ułożyć łososia, polać sosem i udekorować cebulą.

Porcja dla:

2 osób