Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
40 min.

Jest to bardzo zdrowe, szybkie i łatwe danie dla całej rodziny, przyrządzane z gotowego kurczaka i makaronu penne w sosie serowym.

Składniki:

  • 250 g makaronu penne
  • 250 g brokułów
  • 2 pory, pokrojone w plasterki
  • 4 upieczone filety z kurczaka (ok. 350 g)
  • 500 ml mleka
  • 30 g mąki kukurydzianej

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Wrzucić makaron do dużego rondla z lekko osolonym wrzątkiem i gotować przez 10-12 minut, aż będzie al dente. Podzielić brokuły na drobne różyczki, a łodygi pokroić w plasterki. Wrzucić brokuły i pory do rondla z makaronem na ostatnie 5 minut gotowania.

2Kiedy warzywa lekko zmiękną, starannie odlać je wraz z makaronem, zachować 250 ml wody. Przełożyć warzywa i makaron do dużego naczynia żaroodpornego. Pokroić mięso na małe kawałki i ułożyć na wierzchu.

3Rozrobić mąkę kukurydzianą w dzbanku z odrobiną mleka. Podgrzać resztę mleka wraz z zachowaną wodą, w której gotował się makaron. Doprowadzić do wrzenia. Wlać około szklanki tego płynu do dzbanka z rozrobioną mąką i starannie wymieszać. Przelać wszystko z powrotem do rondla, mieszając energicznie drewnianą łyżką, aż sos zgęstnieje. Zdjąć z ognia, dodać starty ser i wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

4Polać sosem makaron z warzywami i mięsem. Delikatnie wymieszać widelcem. Ułożyć połówki pomidorów na wierzchu i lekko wcisnąć w potrawę. Posypać parmezanem, oregano i bułką tartą. Piec przez 20 minut, aż zapiekanka zacznie bulgotać, a na jej powierzchni powstanie chrupka warstwa. Podawać na gorąco.

Porcja dla:

4 osób