20 min.
30 min.
50 min.
Moja najnowsza wariacja inspirowana greckimi zapiekankami. Farsz szpinakowo-serowy z dodatkiem wędzonego łososia zawinięty w kruche i lekkie ciasto filo.
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/4 cebuli, posiekanej
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 300 g szpinaku
- 150 g sera koziego (lub fety)
- 150 g wędzonego łososia
Przygotowanie:
1Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę z czosnkiem. Szpinak opłukać, osuszyć i posiekać. Dodać do cebuli i smażyć, aż odparuje.
2Ser i łososia pokroić w kostkę. Dodać do szpinaku i wymieszać.
3W misce roztrzepać jajka z mlekiem, dodać pieprz do smaku i wymieszać z farszem.
4Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Natłuścić okrągłą foremkę.
5Ciasto filo delikatnie rozwinąć. Każdy płat smarować masłem za pomocą pędzelka (wystarczy musnąć) i układać jeden na drugim w foremce. Boki powinny wystawać poza foremkę.
6Na ciasto wyłożyć farsz. Przykryć wystającymi kawałkami ciasta.
7Piec przez 30 minut.
Porcja dla:
8 osób