Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
50 min.

Moja najnowsza wariacja inspirowana greckimi zapiekankami. Farsz szpinakowo-serowy z dodatkiem wędzonego łososia zawinięty w kruche i lekkie ciasto filo.

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/4 cebuli, posiekanej
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 300 g szpinaku
  • 150 g sera koziego (lub fety)
  • 150 g wędzonego łososia

Przygotowanie:

1Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę z czosnkiem. Szpinak opłukać, osuszyć i posiekać. Dodać do cebuli i smażyć, aż odparuje.

2Ser i łososia pokroić w kostkę. Dodać do szpinaku i wymieszać.

3W misce roztrzepać jajka z mlekiem, dodać pieprz do smaku i wymieszać z farszem.

4Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Natłuścić okrągłą foremkę.

5Ciasto filo delikatnie rozwinąć. Każdy płat smarować masłem za pomocą pędzelka (wystarczy musnąć) i układać jeden na drugim w foremce. Boki powinny wystawać poza foremkę.

6Na ciasto wyłożyć farsz. Przykryć wystającymi kawałkami ciasta.

7Piec przez 30 minut.

Porcja dla:

8 osób