Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
50 min.

Zapiekanki to pomysł na smaczny i sycący obiad, a dodatkowo można wykorzystać niezjedzone resztki z poprzedniego dnia. Ja zawsze ją robię kiedy zostaje mi makaron.

Składniki:

  • 300 g makaronu penne (może być inny)
  • 400 g fasolki szparagowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 300 g mięsa wołowego lub wieprzowego

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Lekko nałuścić naczynie żaroodporne.

2Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody al dente. Odcedzić.

3Fasolkę ugotować w osolonej wodzie na półmiękko. Odcedzić i pokroić na kawałki.

4Cebulę i czosnek posiekać.

5Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę z czosnkiem. Dodać mięso i zrumienić.

6Paprykę pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w kostkę. Dodać do mięsa i smażyć przez 8-10 minut. Doprawić ziołami, solą i pieprzem.

7Ser zmieszać ze śmietaną. Doprawić solą i pieprzem.

8W żaroodpornym naczyniu układać warstwy: makaron, mięso z warzywami i fasolka, polać połową śmietany z serem i ponownie makaron, mięso i fasolka. Przykryć pozostałą śmietaną i wstawić do piekarnika.

9Piec przez 20 minut.

Porcja dla:

6 osób