30 min.
20 min.
50 min.
Zapiekanki to pomysł na smaczny i sycący obiad, a dodatkowo można wykorzystać niezjedzone resztki z poprzedniego dnia. Ja zawsze ją robię kiedy zostaje mi makaron.
Składniki:
- 300 g makaronu penne (może być inny)
- 400 g fasolki szparagowej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 300 g mięsa wołowego lub wieprzowego
Przygotowanie:
1Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Lekko nałuścić naczynie żaroodporne.
2Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody al dente. Odcedzić.
3Fasolkę ugotować w osolonej wodzie na półmiękko. Odcedzić i pokroić na kawałki.
4Cebulę i czosnek posiekać.
5Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę z czosnkiem. Dodać mięso i zrumienić.
6Paprykę pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w kostkę. Dodać do mięsa i smażyć przez 8-10 minut. Doprawić ziołami, solą i pieprzem.
7Ser zmieszać ze śmietaną. Doprawić solą i pieprzem.
8W żaroodpornym naczyniu układać warstwy: makaron, mięso z warzywami i fasolka, polać połową śmietany z serem i ponownie makaron, mięso i fasolka. Przykryć pozostałą śmietaną i wstawić do piekarnika.
9Piec przez 20 minut.
Porcja dla:
6 osób