Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
08 min.
08 min.
Całkowity czas:
18 min.
18 min.
Uwielbiam owoce morza, a przede wszystkim małże. Połączenie smaku pomidorów i małży jest boskie! Oczywiście, obowiązkowym dodatkiem jest chleb z chrupiącą skórką.
Składniki:
- 1 cebula, drobno posiekana
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 500 g świeżych małży
- 2 pomidory pokrojone w kostkę
- 3 łodyżki tymianku
- sól i pieprz do smaku
- 100 ml białego wina
Przygotowanie:
1Na średniej patelni, na średnim ogniu smażyć cebulę w oliwie przez 5 minut.
2Dodać pomidory i tymianek, a następnie doprawić solą i pieprzem. Dodać białe wino i gotować przez 5 minut.
3Dodać małże (jeśli nie mieszczą się na patelni wszystkie – dusić partiami), przykryć patelnię i dusić przez 3 minuty. Jeśli muszle się nie otworzą, przykryć ponownie i dusić jeszcze przez 2 lub więcej minut. Wszelkie nieotwarte muszle wyrzucić. Otwarte muszle podawać zaraz po przygotowaniu.
Porcja dla:
4 osób