Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
08 min.
Całkowity czas:
18 min.

Uwielbiam owoce morza, a przede wszystkim małże. Połączenie smaku pomidorów i małży jest boskie! Oczywiście, obowiązkowym dodatkiem jest chleb z chrupiącą skórką.

Składniki:

  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 500 g świeżych małży
  • 2 pomidory pokrojone w kostkę
  • 3 łodyżki tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • 100 ml białego wina

Przygotowanie:

1Na średniej patelni, na średnim ogniu smażyć cebulę w oliwie przez 5 minut.

2Dodać pomidory i tymianek, a następnie doprawić solą i pieprzem. Dodać białe wino i gotować przez 5 minut.

3Dodać małże (jeśli nie mieszczą się na patelni wszystkie – dusić partiami), przykryć patelnię i dusić przez 3 minuty. Jeśli muszle się nie otworzą, przykryć ponownie i dusić jeszcze przez 2 lub więcej minut. Wszelkie nieotwarte muszle wyrzucić. Otwarte muszle podawać zaraz po przygotowaniu.

Porcja dla:

4 osób