Czas przygotowania:
25 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
55 min.

Nawet najzagorzalszym miłośnikom mięsa zasmakuje ten aromatyczny gulasz warzywny. Lekko cierpki smak suszonych wiśni łączy się ze słodkimi rodzynkami i ostrym sosem, w którym pływają kawałki warzyw, cieciorka oraz imbir. Pomimo długiej listy składników, gulasz jest łatwy do przyrządzenia.

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duża czerwona cebula, grubo posiekana
  • 4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
  • 1 łyżka świeżego imbiru, posiekanego
  • 550 g dyni, pokrojonej w kostkę
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 6 strączków kardamonu, otwartych, a nasiona lekko zmiażdżone
  • 3 liście laurowe
  • 800 g pokrojonych pomidorów z puszki
  • 225 g dużych marchewek, w plasterkach
  • 300 ml wrzącego bulionu warzywnego
  • 55 g rodzynek
  • 30 g suszonych wiśni
  • 125 g okry, przekrojonej wzdłuż na 3 części
  • 1 duża czerwona papryka, grubo posiekana
  • 425 g cieciorki z puszki, odsączonej
  • 30 g podprażonych płatków migdałów
  • 3 łyżki świeżej natki pietruszki, posiekanej

Przygotowanie:

1Podgrzać olej na bardzo dużej patelni i smażyć cebulę na dużym ogniu metodą stir-fry przez 2–3 minuty lub aż zmięknie i się przyrumieni. Wrzucić czosnek oraz imbir i smażyć parę sekund. Dodać dynię i smażyć minutę.

2Zmniejszyć ogień. Dodać wszystkie przyprawy, liście laurowe, pomidory i marchewki. Wlać wrzący bulion. Wrzucić rodzynki i wiśnie. Przykryć patelnię i dusić 10 minut.

3Przygotować kuskus. Wsypać kaszkę do dużej miski i wlać wrzący bulion. Dodać oliwę, sos chili i przyprawy. Zostawić, aż kuskus wchłonie cały płyn. Rozdrobnić kuskus widelcem. Wrzucić do durszlaka wyłożonego pergaminem.

4Dodać okrę i czerwoną paprykę do gulaszu. Przykryć patelnię i gotować 5 minut. Dodać cieciorkę, zamieszać. Zawiesić durszlak z kuskusem nad patelnią i gotować przez kolejne 5–10 minut. Warzywa powinny zmięknąć, ale zachować kształt, a kuskus ma być gorący.

5Wrzucić kuskus na półmisek, polać gulaszem warzywnym i posypać migdałami oraz posiekaną natką pietruszki.

Porcja dla:

4 osób