15 min.
360 min.
405 min.
Oto bardzo prosta i łatwa marynata, w której krewetki stają się tak pyszne, że nie potrzeba już do nich sosu. I nie ma co się bać ostrego pieprzu cayenne, bo nawet go nikt nie poczuje! Jest to także wielki hit, gdy ma się gości, a do tego bardzo łatwy do przygotowania. Robię to danie ze świeżych albo mrożonych krewetek, a gdy pogoda nie pozwala na grillowanie na zewnątrz, używam grilla elektrycznego w domu. Radzę spróbować z sałatą, pieczonymi ziemniakami i chlebem czosnkowym. Nie będziecie rozczarowani!
Składniki:
- 3 ząbki czosnku, zgniecione
- 80 ml (1/3 szklanki) oliwy z oliwek
- 60 ml (3/4 szklanki) sosu pomidorowego
- 2 łyżki octu z czerwonego wina
- 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
Przygotowanie:
1W dużej misce wymieszać czosnek z oliwą, sosem pomidorowym i octem. Doprawić bazylią, solą i pieprzem cayenne. Dodać krewetki i wymieszać, by równomiernie pokryły się zalewą. Przykryć i wstawić do lodówki na 30 minut do 1 godziny W międzyczasie zamieszać raz lub dwa razy.
2Rozgrzać grill do średniej temperatury. Z krewetek zrobić szaszłyki, wbijając szpikulec najpierw od strony ogona, a następnie obok głowy. Marynatę wylać.
3Ruszt grilla lekko posmarować olejem. Piec krewetki na rozgrzanym grillu po 2-3 minuty z każdej strony, aż zmatowieją.
Porcja dla:
6 osób