30 min.
60 min.
210 min.
Te marynowane grzybki mają dodatek gorczycy, liścia laurowego i ziela angielskiego, więc są niezwykle aromatyczne!
Składniki:
- 1 kg maślaków
- 1 łyżka soli
- 1 liść laurowy na każdy słoik
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 2 łyżeczki ziaren gorczycy
Przygotowanie:
1Grzyby zalać zimną wodą i moczyć przez 1-2 godziny. Dobrze odcedzić. Jeśli są duże – pokroić na mniejsze kawałki.
2Zalać grzyby zimną wodą w garnku. Doprowadzić do wrzenia, zdjąć pianę i gotować przez 10 minut.
3Odcedzić na durszlaku, a następnie włożyć do czystego garnka ze świeżą, zimną wodą, dodać 1 łyżkę soli i znów doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 10 minut i odcedzić.
4Przygotować wysterylizowane słoiki. Na dnie każdego słoika umieścić liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego i trochę gorczycy. Włożyć do środka grzyby.
5Cebulę drobno posiekać. Przygotować marynatę: zagotować w rondelku 2 szklanki wody, dodać cebulę, cukier, ocet i sól. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5-10 minut.
6Zalać grzyby marynatą i zakręcić słoiki. Pasteryzować przez 30 minut.
Porcja dla:
4 osób