Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
210 min.

Te marynowane grzybki mają dodatek gorczycy, liścia laurowego i ziela angielskiego, więc są niezwykle aromatyczne!

Składniki:

  • 1 kg maślaków
  • 1 łyżka soli
  • 1 liść laurowy na każdy słoik
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki ziaren gorczycy

Przygotowanie:

1Grzyby zalać zimną wodą i moczyć przez 1-2 godziny. Dobrze odcedzić. Jeśli są duże – pokroić na mniejsze kawałki.

2Zalać grzyby zimną wodą w garnku. Doprowadzić do wrzenia, zdjąć pianę i gotować przez 10 minut.

3Odcedzić na durszlaku, a następnie włożyć do czystego garnka ze świeżą, zimną wodą, dodać 1 łyżkę soli i znów doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 10 minut i odcedzić.

4Przygotować wysterylizowane słoiki. Na dnie każdego słoika umieścić liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego i trochę gorczycy. Włożyć do środka grzyby.

5Cebulę drobno posiekać. Przygotować marynatę: zagotować w rondelku 2 szklanki wody, dodać cebulę, cukier, ocet i sól. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5-10 minut.

6Zalać grzyby marynatą i zakręcić słoiki. Pasteryzować przez 30 minut.

Porcja dla:

4 osób