Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
120 min.

Wszyscy uwielbiają te drożdżówki – mięciutkie i aromatyczne, z dodatkiem pysznych orzechów pekan i cynamonu.

Składniki:

  • 4,5 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1/2 szklanki wody o temperaturze 45 stopni C
  • 1 i 1/4 szklanki maślanki
  • 2 jajka
  • 5,5 szklanki mąki pszennej
  • 55 g miękkiej margaryny lub masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

1Drożdże rozpuścić w wodzie. Dodać maślankę, jajka, 2,5 szklanki mąki, margarynę, pół szklanki cukru, proszek i sól. Miksować na średnich obrotach przez 2,5 minuty. Dodać pozostałą mąkę, ciasto powinno być miękkie i lekko klejące. Przełożyć na stolnicę i zagniatać przez 5 minut. Ciasto przykryć i odstawić na 30 minut.

2Ciasto podzielić na pół, a następnie rozwałkować na prostokąty. Na każdym prostokącie rozsmarować łyżkę masła, posypać cukrem i cynamonem. Prostokąty zwinąć zaczynając od szerszego boku, przyszczypać brzeg, aby dobrze się skleił. Pokroić na 12 kawałków.

32 okrągłe foremki o średnicy 23 cm posmarować masłem, posypać cukrem i orzechami. W każdej foremce ułożyć 12 kawałków ciasta przekrojoną stroną do góry, zostawiając między nimi niewielkie odstępy. Odstawić do wyrośnięcia.

4Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni C.

5Piec przez 30 minut. Wyłożyć na tacę od razu po upieczeniu, odwracając foremki do góry dnem.

Porcja dla:

24 osób