Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
75 min.

Coś dla wielbicieli owoców morza. Mątwa inspirowana kuchnią śródziemnomorską nadziewana farszem z dodatkiem oliwek, parmezanu i pomidorów, duszona w białym winie.

Składniki:

  • 1,5 kg oczyszczonej mątwy
  • 2 szklanki bułki tartej
  • 2 jajka
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 mała cebula, posiekana
  • 1/3 szklanki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki mleka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 szklanki startego parmezanu
  • 8 dużych zielonych oliwek bez pestek, posiekanych
  • 3 pomidory śliwkowe (mogą być z puszki), posiekane

Przygotowanie:

1Z mątwy odłożyć 8 całych, równych kawałków, a resztę drobno pokroić.

2W miseczce wymieszać jajka z bułką tartą, czosnkiem, cebulą i pietruszką. Dodać posiekaną mątwę, mleko i 3 łyżki oliwy, dobrze wymieszać.

3Masę doprawić solą i pieprzem, dodać ser, pomidory i oliwki. Dobrze wymieszać ręką i powstały farsz nakładać na odłożone wcześniej mątwy.

4Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek z pietruszką i smażyć przez 1-2 minuty, aż zacznie się uwalniać aromat. Delikatnie przełożyć mątwy na patelnię, nadziewaną stroną do dołu. Smażyć przez 3-4 minuty, następnie ostrożnie odwrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejne 4 minuty.

5Kiedy mątwy będą już rumiane, zmniejszyć ogień, dolać wino i gotować przez około 30 minut. Jeśli wino odparuje szybciej, należy dodać go więcej.

6Podawać prosto z patelni, udekorowane klinami z cytryny.

Porcja dla:

6 osób