30 min.
45 min.
75 min.
Coś dla wielbicieli owoców morza. Mątwa inspirowana kuchnią śródziemnomorską nadziewana farszem z dodatkiem oliwek, parmezanu i pomidorów, duszona w białym winie.
Składniki:
- 1,5 kg oczyszczonej mątwy
- 2 szklanki bułki tartej
- 2 jajka
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 1 mała cebula, posiekana
- 1/3 szklanki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki mleka
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- 8 dużych zielonych oliwek bez pestek, posiekanych
- 3 pomidory śliwkowe (mogą być z puszki), posiekane
Przygotowanie:
1Z mątwy odłożyć 8 całych, równych kawałków, a resztę drobno pokroić.
2W miseczce wymieszać jajka z bułką tartą, czosnkiem, cebulą i pietruszką. Dodać posiekaną mątwę, mleko i 3 łyżki oliwy, dobrze wymieszać.
3Masę doprawić solą i pieprzem, dodać ser, pomidory i oliwki. Dobrze wymieszać ręką i powstały farsz nakładać na odłożone wcześniej mątwy.
4Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek z pietruszką i smażyć przez 1-2 minuty, aż zacznie się uwalniać aromat. Delikatnie przełożyć mątwy na patelnię, nadziewaną stroną do dołu. Smażyć przez 3-4 minuty, następnie ostrożnie odwrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejne 4 minuty.
5Kiedy mątwy będą już rumiane, zmniejszyć ogień, dolać wino i gotować przez około 30 minut. Jeśli wino odparuje szybciej, należy dodać go więcej.
6Podawać prosto z patelni, udekorowane klinami z cytryny.
Porcja dla:
6 osób