Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
40 min.

Pyszne i proste do przygotowania danie dla miłośników ryb. Pieczony filet z miecznika pachnący ziołami i anchois.

Składniki:

  • 20 g majeranku
  • 20 g koperku
  • 20 g bazylii
  • 20 g natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.

2Wszystkie zioła opłukać, usunąć łodygi a listki posiekać i wymieszać z odrobiną soli.

3Anchois opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i pokroić wzdłuż na paski.

4Na brzegach filetów z miecznika zrobić nacięcia i włożyć w nie anchois. Posmarować oliwą, obtoczyć w ziołach i zwinąć.

5Zwilżyć kawałek papieru pergaminowego i wyłożyć nim naczynie żaroodporne. Położyć na nim rybę, posypać ziołami.

6Piec przez około 25 minut. Czas pieczenia zależy od grubości filetu. Można sprawdzić termometrem – wewnętrzna temperatura powinna wynieść 60-70 stopni C.

7Rybę podawać z cząstkami cytryny.

Porcja dla:

4 osób