Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
25 min.
25 min.
Całkowity czas:
40 min.
40 min.
Pyszne i proste do przygotowania danie dla miłośników ryb. Pieczony filet z miecznika pachnący ziołami i anchois.
Składniki:
- 20 g majeranku
- 20 g koperku
- 20 g bazylii
- 20 g natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
2Wszystkie zioła opłukać, usunąć łodygi a listki posiekać i wymieszać z odrobiną soli.
3Anchois opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i pokroić wzdłuż na paski.
4Na brzegach filetów z miecznika zrobić nacięcia i włożyć w nie anchois. Posmarować oliwą, obtoczyć w ziołach i zwinąć.
5Zwilżyć kawałek papieru pergaminowego i wyłożyć nim naczynie żaroodporne. Położyć na nim rybę, posypać ziołami.
6Piec przez około 25 minut. Czas pieczenia zależy od grubości filetu. Można sprawdzić termometrem – wewnętrzna temperatura powinna wynieść 60-70 stopni C.
7Rybę podawać z cząstkami cytryny.
Porcja dla:
4 osób