Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
55 min.

Jadłam ten placek podczas ostatnich wakacji na Majorce i od razu poprosiłam o przepis. Jest fantastycznie proste i potrzeba do niego tylko sześciu składników, które łatwo kupić. Fajny przepis, jeśli szukasz czegoś łatwego, ale nietypowego.

Składniki:

  • bułka tarta do posypania blachy
  • 6 jaj
  • 300 g cukru
  • 400 g mielonych migdałów, nieobranych
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki rumu

Przygotowanie:

1Keksówkę lub szeroką blachę (ciasto nie może być zbyt wysokie) wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Rozgrzać piekarnik do 180 C.

2Jajka zmiksować w misce aż będą puszyste. Wmieszać pozostałe składniki, po jednym na raz. Wlać ciasto do przygotowanej blachy i piec w nagrzanym piekarniku przez 40-50 minut. Sprawdzić wykałaczką czy jest upieczone w środku – jeśli wyjdzie czysta – ciasto jest gotowe. Ciasto powinni być nieco wilgotne.

Porcja dla:

12 osób