Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
55 min.

Bardzo łatwa potrawa z sezonowych warzyw. Można ją zrobić dzień wcześniej, a potem tylko podgrzać przed podaniem. Ocet balsamiczny można zastąpić sokiem cytrynowym, a dynię piżmową – dynią zwyczajną lub żółtym kabaczkiem.

Składniki:

  • 1 mała dynia pokrojona w kostkę
  • 2 czerwone papryki oczyszczone z nasion i pokrojone w kostkę
  • 1 słodki ziemniak obrany i pokrojony w kostkę
  • 3 pokrojone w kostkę ziemniaki
  • 1 czerwona cebula pokrojona w ćwiartki

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do 245°C.

2W dużej misce wymieszać kawałki czerwonej papryki, słodkiego ziemniaka i zwykłych ziemniaków. Ćwiartki cebuli porozdzielać na mniejsze kawałki i dodać do wymieszanych składników.

3W małej miseczce wymieszać tymianek, rozmaryn, oliwę, ocet, sól i pieprz. Zalać warzywa sosem i starannie wymieszać, a następnie równomiernie rozłożyć na dnie dużej brytfanny lub żaroodpornego naczynia.

4Piec w nagrzanym piekarniku, przewracając co 10 minut, przez 35 do 40 minut, lub aż warzywa będą miękkie i rumiane.

Porcja dla:

12 osób