15 min.
40 min.
55 min.
Bardzo łatwa potrawa z sezonowych warzyw. Można ją zrobić dzień wcześniej, a potem tylko podgrzać przed podaniem. Ocet balsamiczny można zastąpić sokiem cytrynowym, a dynię piżmową – dynią zwyczajną lub żółtym kabaczkiem.
Składniki:
- 1 mała dynia pokrojona w kostkę
- 2 czerwone papryki oczyszczone z nasion i pokrojone w kostkę
- 1 słodki ziemniak obrany i pokrojony w kostkę
- 3 pokrojone w kostkę ziemniaki
- 1 czerwona cebula pokrojona w ćwiartki
Przygotowanie:
1Nagrzać piekarnik do 245°C.
2W dużej misce wymieszać kawałki czerwonej papryki, słodkiego ziemniaka i zwykłych ziemniaków. Ćwiartki cebuli porozdzielać na mniejsze kawałki i dodać do wymieszanych składników.
3W małej miseczce wymieszać tymianek, rozmaryn, oliwę, ocet, sól i pieprz. Zalać warzywa sosem i starannie wymieszać, a następnie równomiernie rozłożyć na dnie dużej brytfanny lub żaroodpornego naczynia.
4Piec w nagrzanym piekarniku, przewracając co 10 minut, przez 35 do 40 minut, lub aż warzywa będą miękkie i rumiane.
Porcja dla:
12 osób