Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
150 min.

Najlepsze z warzywami! Można je marynować przez całą noc i na drugi dzień grillować je na świeżym powietrzu!

Składniki:

  • 60 ml (1/4 szkl.) oleju roślinnego
  • 80 ml (1/3 szkl.) miodu
  • 80 ml (1/3 szkl.) sosu sojowego
  • 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 8 połówek piersi kurczaka bez skóry i kości, pokrojone w kostkę o krawędzi 3 cm

Przygotowanie:

1W dużej misce utrzeć olej razem z miodem, sosem sojowym i pieprzem. Przed doadniem kurczaka należy odstawić małą ilość marynaty na później, żeby posmarować szaszłyki. Włożyć do miski kurczaka, czosnek, cebule, papryki i marynować w lodówce przynajmniej przez 2 godziny (im więcej tym lepiej).

2Rozgrzać grilla do wysokiej temperatury.

3Odsączyć marynatę z kurczaka i warzyw. Marynatę możemy już wyrzucić. Ponabijać na patyczki na przemian kurczaka i warzywa.

4Lekko natłuścić kratkę grilla. Położyć szaszłyki na grillu i grillować przez 12-15 minut, aż wypływające soki z kurczaka będą przezroczyste. Obrócić i posmarować pozostawioną wcześniej marynatą.

Porcja dla:

12 osób