15 min.
15 min.
150 min.
Najlepsze z warzywami! Można je marynować przez całą noc i na drugi dzień grillować je na świeżym powietrzu!
Składniki:
- 60 ml (1/4 szkl.) oleju roślinnego
- 80 ml (1/3 szkl.) miodu
- 80 ml (1/3 szkl.) sosu sojowego
- 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 8 połówek piersi kurczaka bez skóry i kości, pokrojone w kostkę o krawędzi 3 cm
Przygotowanie:
1W dużej misce utrzeć olej razem z miodem, sosem sojowym i pieprzem. Przed doadniem kurczaka należy odstawić małą ilość marynaty na później, żeby posmarować szaszłyki. Włożyć do miski kurczaka, czosnek, cebule, papryki i marynować w lodówce przynajmniej przez 2 godziny (im więcej tym lepiej).
2Rozgrzać grilla do wysokiej temperatury.
3Odsączyć marynatę z kurczaka i warzyw. Marynatę możemy już wyrzucić. Ponabijać na patyczki na przemian kurczaka i warzywa.
4Lekko natłuścić kratkę grilla. Położyć szaszłyki na grillu i grillować przez 12-15 minut, aż wypływające soki z kurczaka będą przezroczyste. Obrócić i posmarować pozostawioną wcześniej marynatą.
Porcja dla:
12 osób